16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Abdelkader Benali nieuwe voorzitter Libris Prijs

Abdelkader Benali zal de jury voorzitten voor de 25e Libris Literatuur Prijs, die in 2018 wordt toegekend.

Benali zal op 7 mei volgend jaar bekendmaken welke roman de opvolger wordt van Alfred Birney’s De tolk van Java, het bekroonde boek van dit jaar. De Libris Literatuur Prijs is de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar met een prijzengeld van in totaal 65.000 euro (2.500 euro voor ieder van de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De winnaar ontvangt ook een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom.

De schrijver en presentator werd eerder door de stichting Pers & Prent uit de jury van de Inktspotprijs gezet, de jaarlijkse prijs voor de beste politieke tekening. Benali liet zich op Twitter negatief uit over cartoonist Ruben Oppenheimer, een van de kanshebbers voor de Inktspotprijs.

De in Marokko geboren Benali werd in 1997 voor de prijs genomineerd voor zijn romandebuut Bruiloft aan zee. Hij won de Libris Literatuur Prijs in 2003 voor De langverwachte.

Benali zal komend najaar ook voor ruim twee maanden verbonden zijn aan de TU Delft als een soort ‘culturele professor’. Met een groep van enkele tientallen studenten wil hij een onderzoek doen naar functies van pleinen en alle mensen en verhalen die daar rondgaan, zo kondigt de TU Delft aan.