16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Emir van Qatar onder zware politieke druk

Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten hebben per direct alle diplomatieke relaties verbroken met Qatar en de grenzen gesloten.

De landen beschuldigen Qatar ervan terroristische groeperingen te steunen (Iran) en de regio te destabiliseren. Bovendien worden alle lucht-, water-, en landverbindingen met Qatar opgeschort. 

Volgens het staatspersbureau van Saudi-Arabië is het besluit genomen om het land te beschermen ‘tegen de gevaren van terrorisme en extremisme’. Bahrein heeft Qatarese diplomaten 48 uur de tijd gegeven om het land te verlaten.

De drie landen beschuldigen Qatar ervan onder één hoedje te spelen met sjiitische vijand Iran. De Golfstaten liggen al enkele weken overhoop na een ‘hack’ van het Qatarese persbureau QNA.

Het nieuwsagentschap had op 23 mei gemeld dat de Qatarese sjeik Tamim bin Hamad al-Thani aartsvijand Iran een islamitische macht had genoemd die niet kan worden genegeerd.

Saudi-Arabië de aartsvijand van Iran heeft Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten onder politieke druk gezet, om alle contacten met de populaire emir van Qatar en zijn land te verbreken.