9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Tweede Pinksterdag inruilen voor Eid al-Fitr/Suikerfeest

Drie Remonstrantse theologen willen dat de traditionele Tweede Pinksterdag wordt ingewisseld voor een vrije dag om het Suikerfeest te vieren.

Dit pleidooi komt van Christa Anbeek, hoogleraar aan het remonstrants seminarium, Peter Nissen, hoogleraar en predikant van de remonstrantse gemeente Oosterbeek en Joost Röselaers, algemeen secretaris van de remonstranten.

Zij vinden dat er meer ruimte moet komen voor de tweede godsdienst van Nederland: de Islam. In het licht van het Pinksterfeest (waar juist vreugde in alle pluriformiteit wordt gevierd en grenzen vervagen) moet het Suikerfeest een nieuwe betekenisvolle officiële vrije dag in Nederland gaan worden. Dat past in deze tijd, omdat het Suikerfeest juist bij uitstek een feest is van verbondenheid, over de eigen grenzen heen.

Als Nederland het pleidooi van de Remonstranten volgt, dan vervalt Tweede Pinksterdag als officiële feestdag: een dag die voor veel mensen toch al niet veel meer inhoudt dat een gelegenheid voor een bezoek aan meubelboulevard, keukengigant of autoshowroom. Wat Nederland ervoor in de plaats krijgt is een vrije dag dat moslims het Suikerfeest vieren.