18.1 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

NAVO wil zich aansluiten bij internationale coalitie tegen IS

De NAVO wil zich aansluiten bij de internationale coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO zei wel dat de NAVO niet deel zal nemen aan de gevechten.

Stoltenberg noemde een lidmaatschap van de NAVO bij de coalitie “een sterke politieke boodschap van eenheid in de strijd tegen terrorisme”. Daarnaast levert het een platform voor betere coördinatie binnen de coalitie die erop wees dat alle NAVO-lidstaten al lid zijn van de coalitie. Stoltenberg zei ook dat binnen de NAVO een inlichtingencel tegen terrorisme zal worden opgericht.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag dat in Washington op 4 april 1949 werd getekend. Het NAVO-hoofdkwartier is gevestigd in de Brussel.

Het Noord-Atlantisch Verdrag is een militair verdrag dat wederzijdse verdediging en samenwerking van de legers van de westerse landen regelt, aanvankelijk vooral als tegenkracht tegen de communistische landen in het Oostblok. De kern van het verdrag staat in artikel 5, dat stelt dat in geval van een aanval op een van de staten in Europa of Noord-Amerika, deze door de andere zal worden opgevat als een aanval op allemaal en dat alle landen zullen meehelpen (samenwerken) om de aanvaller af te weren.