16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Korpschef Akerboom: voorlopig geen Hijaab bij de politie

Korpschef Erik Akerboom – die leiding geeft aan de Nationale Politie – heeft besloten dat de hoofdbedekking voorlopig geen deel gaat uitmaken van het politie-uniform.

De hoogste baas van Nederlandse politie zegt geschrokken te zijn van de heftige reacties op het voorstel van de Amsterdamse politie om de Hijaab toe te staan binnen politie.

Akerboom vindt de reacties. ,,Ongekend omvangrijk, emotioneel en soms over de grens.” Ook vindt hij dat de discussie ‘te weinig over de kern van de zaak gaat’. ,,De kern is een divers korps dat bestaat uit mensen die verschillend mogen zijn.”

Volgens de politiebaas is het debat over hoofdbedekking  totaal ontspoord. Zowel binnen als buiten zijn organisatie. Akerboom vindt dat ook binnen zijn korps, de normen van verdraagzaamheid en fatsoen worden overschreden. 

Akerboom haalt ook uit naar agenten binnen zijn korps: “Er is in ons korps geen plaats voor discriminatie en racisme. Bij onze rol in de samenleving hoort een respectvol debat, ook over moeilijke zaken”. 

Akerboom liet eerder dit jaar weten dat hij de cultuur binnen de politie wilde veranderen. De top van alle 11 politie-eenheden, de korpsleiding en het Politiedienstencentrum zouden dit jaar nog een extra plek krijgen voor ‘divers’ talent.