10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Rutte tegen Turks-Nederlandse jongeren 'je kunt altijd weggaan'

VVD-leider Mark Rutte heeft vanavond zijn “pleur op”-uitspraak toegelicht in een gesprek met Turks-Nederlandse jongeren in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger.

Volgens Rutte is de uitspraak niet alleen bedoeld voor de mensen die het de NOS-ploeg lastig maakten, maar ook voor mensen die niet een normale discussie in een gemeenteraad kunnen voeren over een asielzoekerscentrum.

Rutte zei je mag veel zeggen in Nederland, maar er zijn wel bepaalde grenzen van fatsoen. Volgens Rutte hebben wij in Nederland gelijkwaardigheid van man en vrouw, homo en hetero en blank en zwart. We hebben een democratische rechtsstaat en we hebben vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Deze waarden gaan we niet aanpassen en die zijn volgens Rutte ononderhandelbaar. Het gaat Rutte ook om dat mensen altijd een keuze hebben En als je diep ongelukkig bent, dan kun je altijd weggaan aldus Rutte.

Na het debat liet Rutte via zijn FaceBook pagina weten:Vanavond was ik bij een afgeladen Pakhuis de Zwijger voor een debat met Turks-Nederlandse jongeren. Voor mij is het belangrijkst dat we in een land leven waarin iedereen gelijke kansen heeft en iedereen kan meedoen, ongeacht zijn of haar achtergrond. Het was een op momenten even goed als pittig debat. In Nederland zijn we namelijk niet elkaars vijand, maar elkaars bondgenoten, dat is het uitgangspunt.

De organisatoren hadden ook PvdA-leider Asscher uitgenodigd, maar die kwam niet.