16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Trump: Verdrijf de terroristen uit uw gebedshuizen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de moslimleiders, in zijn speech op de islamitische top in Riyad, opgeroepen om ‘de crisis van het islamitische extremisme’ ernstig aan te pakken.

In zijn langverwachte toespraak op de top met 55 islamitische leiders, waaronder 37 staatshoofden of regeringsleiders, vestigde de President de aandacht op de strijd tegen terreur, die volgens hem een ‘slag tussen goed en kwaad’ is. Het gaat volgens Trump niet om een strijd tussen religies of beschavingen, maar tussen ‘barbaarse criminelen die het menselijk leven willen uitroeien’ en ‘fatsoenlijke mensen die dat leven willen beschermen’.

De Arabische landen kunnen van de VS niet verwachten ‘de vijand te verslaan’. Hij vroeg zijn toehoorders ook herhaaldelijk ‘geen onderdak te bieden aan terroristen’, om terroristen ‘te verdrijven’. ‘Verdrijf ze uit uw gemeenschap. Verdrijf ze uit uw gebedshuizen. Verdrijf ze uit uw heilig land.’

Trump beloofde ook dat de Verenigde Staten niet gaan proberen om hun levensstijl op te dringen of om hen te onderwijzen. De boodschap van Trump lijkt wel op alles goed komt zolang je maar het terrorisme bestrijdt. Zijn toespraak is eigenlijk een vrijgeleide voor alle in Riyad aanwezige leiders dat ze de mensenrechten aan hun laars kunnen lappen.