16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Ministerie Veiligheid en Justitie tegen hoofdbedekking bij politie

Een hoofdbedekking is volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie een geloofsuiting die niet te combineren is met het politie-uniform. Politieagenten dienen volgens het ministerie een neutrale houding uit te stralen.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie in reactie op het nieuws dat de Amsterdamse politie overweegt een hoofddoek toe te staan voor vrouwelijke agenten.

Het ministerie houdt vast aan de landelijke gedragscode die de politie in 2011 heeft ingevoerd en waarin staat dat religieuze uitingen zoals hoofddoeken, keppeltjes en zichtbare kruizen niet zijn toegestaan.

Volgens Marysha Molthoff, woordvoerder van het College voor de Rechten van de Mens. Strookt de gedragscode niet met de Nederlandse wet. Religie mag geen argument zijn om iemand uit te sluiten van bepaalde werkzaamheden.