10.6 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Moeder eist schadevergoeding na inplannen schoolfoto op Offerfeest

Een moeder wil een schadevergoeding van 10.000 euro, omdat de Haagse Maria Montessorischool de jaarlijkse klassenfoto inplande tijdens het Offerfeest, een islamitische feestdag. Haar dochtertjes konden niet op de foto.

Ook eist de moeder excuses van de school.  “Weet u hoe het voelt als je dochtertje van 5 elke dag bij binnenkomst in de klas naar de foto kijkt en vraagt ‘mama, waarom sta ik hier niet op?’ Dat kun je niet aan een kind uitleggen’’, aldus de moeder in de rechtbank gisteren.

De school erkende dat de planning niet handig was, maar zegt dat het niet anders kon in verband met de volle agenda van de fotograaf. Wel hadden zij geregeld dat de foto’s gelijk in de ochtend gemaakt konden worden. De school had toestemming gegeven aan de moslims kinderen om vrij te zijn.

De rechter gaf gisteren in haar voorlopige oordeel aan dat ze het eens is met de moeder. “Ik denk niet dat het schoolbestuur genoeg heeft gedaan om het onderscheid dat is gemaakt door de foto op de islamitische feestdag te plannen, op te heffen.’’ Wel vindt zij de eis van 10.000 euro buitenproportioneel.

De kinderen van de vrouw zitten inmiddels op een andere, islamitische, basisschool.