9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Jongeren dromen van dezelfde toekomst

Hoger opgeleide jongeren in Nederland hebben dezelfde toekomstplannen, of ze nu van Nederlandse afkomst zijn of een migratieachtergrond hebben. Het opleidingsniveau van hun ouders is een veel belangrijkere factor voor hun toekomstbeeld dan afkomst.

Jongeren met hoogopgeleide ouders zien de toekomst positiever in dan jongeren met laagopgeleide ouders. De jongere met hoger opgeleide ouders is meer tevreden over zijn woonbuurt en over de ondersteuning die hij thuis en op school krijgt bij zijn ontwikkeling op school.

Voor de overgrote meerderheid van de allochtone jongeren ligt de toekomst in Nederland. Dit ondanks het feit dat de helft van hen met discriminatie te maken heeft blijven zij toch positief naar hun eigen toekomst kijken.

Dat blijkt uit het onderzoek Gedeelde Toekomst – Toekomstoriëntatie van Nederlandse (migranten) jongeren, van Kennisplatform Integratie & Samenleving (een samenwerking van het Verwey-Jonker Instituut en Movisie) in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.