12.5 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

Tunesië scoort beter op kinderrechten dan Nederland

Nederland is in het jaar 2017 verder gezakt op de internationale ranglijst voor kinderrechten die de organisatie Kidsrights heeft gepubliceerd. 

Een groot aantal kinderen in Nederland leeft volgens de organisatie in armoede en kinderen in gezinnen met minimuminkomens werden geraakt door de bezuinigingen. Bovendien is de kwaliteit van jeugdzorg in veel gemeenten als gevolg van de decentralisatie nog altijd niet op orde.

Op de index staan 165 landen. De jaarlijkse ranglijst geeft weer hoe de kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en hoe landen zich inzetten om de rechten van kinderen te verbeteren. Portugal is dit jaar voor het eerst lijstaanvoerder, gevolgd door Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Spanje, Frankrijk, Zweden, Thailand, Tunesië en Finland. Nederland belandde op de vijftiende plaats en eindigde daarmee onder landen als Thailand, Tunesië en Slovenië.

Egypte staat de 34ste plaats, Turkije staat op 38 van de lijst. Oman neemt plek 41. Algerije staat op nummer 66 en Marokko scoort heel laag op plek 74 van de 165 landen uit de index.

KidsRights-voorzitter Marc Dullaert roept de overheid op om, zeker nu het in Nederland economisch weer voor de wind gaat, te blijven investeren in het verbeteren van de kinderrechten. Zo wordt voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat. Laat kinderen ook meepraten en meebeslissen over de zaken die hen aangaan.