14.7 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Emmanuel Macron verslaat Marine Le Pen

Emmanuel Macron wordt de nieuwe president van Frankrijk. Marcon heeft 65,5 procent van de stemmen. De 39-jarige Macron maakte eind vorig jaar bekend president te willen worden met zijn eigen partij: En Marche! (Voorwaarts). 

Met Macron heeft Frankrijk gekozen voor een liberale, pro-Europese koers. Het land heeft zich uitgesproken tegen het verlaten van de euro en de Europese Unie, tegen een belasting op importgoederen en buitenlandse werknemers.

Le Pen voerde een zwakke campagne, culminerend in een desastreus optreden tijdens het laatste tv-debat. Haar kandidatuur werd ernstig verzwakt door haar streven de euro te verlaten, een sprong in het duister die veel Fransen niet aandurfden. 

Zoals Hollande zijn verkiezing mede te danken had aan de afwijzing van Sarkozy, zo maakte Macron gebruik van de afwijzing van Le Pen. Macron heeft de opmars van het populisme tot staan gebracht, na de Brexit en de zege van Trump.