10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Utrecht gaat schulden van jongeren overnemen

Utrecht gaat problematische schulden van jongeren overnemen. De stad trekt 560.000 euro uit voor het nieuwe fonds, dat maakt wethouder Victor Everhardt (D66) bekend.

De gemeente neemt de schulden over en gaat vervolgens met schuldeisers onderhandelen over mogelijke kwijtschelding van een deel van het bedrag. De restschuld moeten de jongeren binnen drie tot maximaal vijf jaar renteloos aan de gemeente terugbetalen.

De schuldenaars nemen verplicht deel aan een opleidings- en begeleidingstraject om hun financiën structureel op orde te krijgen. Daarbij moeten ze een opleiding gaan volgen of gaan werken.

,,Iemand die schulden maakt, moet ze zelf aflossen. Maar schulden vormen vaak een grote mentale blokkade’’. Het belemmert de ontwikkeling van jongvolwassenen. Met het fonds krijgen ze een tweede kans.’’

In Utrecht wonen naar schatting 9.000 jongeren met een problematische schuld van gemiddeld 15.000 euro. Landelijk gezien heeft bijna vijftien procent van de jongeren een grote schuld. Het initiatief voor het fonds komt van GroenLinks, dat vorig jaar een raadsmeerderheid achter zich kreeg.