8.4 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Kabinet zal Turks referendum over doodstraf niet faciliteren

Het kabinet wil geen Turks referendum over de doodstraf in Nederland en zal zo’n volksraadpleging dan ook niet faciliteren.
Als het toch zover komt zal het kabinet kijken hoe een dergelijke referendum kan worden voorkomen, laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op dit moment ligt er in Turkije nog geen concreet wetsvoorstel klaar voor herinvoering van de doodstraf. “Herinvoering van de doodstraf zou een breuk zijn met de Europese waarden en is niet verenigbaar met het lidmaatschap van de Europese Unie en de Raad van Europa”, liet minister Bert Koenders weten.

Eerder op de dag liet demissionair vicepremier Lodewijk Asscher al weten een dergelijke referendum niet te willen. “Wat mij betreft gaan we doodstrafreferendum in Nederland ook niet toestaan”, twitterde hij.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft al vaker gezegd de doodstraf weer te willen invoeren als de bevolking dat wil. De Turken zouden zich daarover tijdens een referendum dan mogen uitspreken. Er is hierover nog geen besluit genomen door Ankara.