10.6 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Koninklijke onderscheidingen niet multicultureel

Een koninklijke onderscheiding (in de volksmond ook informeel een lintje genoemd) is in Nederland een symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving.

Het kan in beginsel aan iedere Nederlander worden toegekend. Ook buitenlandse onderdanen komen voor een aantal koninklijke onderscheidingen in aanmerking. Sommige onderscheidingen maken deel uit van een ridderorde, andere zijn zelfstandige kruisen en medailles.

In totaal kregen vandaag 2.818 personen een lintje opgespeld, zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekendgemaakt. Van de 2,818 personen zijn 1.004 vrouwen en 1.814 mannen.

De meeste gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij krijgen de onderscheiding vanwege hun inspanningen als vrijwilliger. Ongeveer honderd mensen ontvangen een onderscheiding vanwege bijzondere verdiensten in een betaalde baan.

Uit het overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijkt dat er ook dit jaar naar verhouding weinig personen met allochtone achtergrond een koninklijke onderscheiding hebben ontvangen. Terwijl steeds meer allochtonen maatschappelijk betrokken zijn.