12.5 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

Rechter: Denk moet Simons betalen

Sylvana Simons hoeft haar oude politieke partij Denk geen schadevergoeding te betalen. Dat heeft de kantonrechter maandag bepaald.

De stichting achter de partij Denk vond dat Simons ruim 2.000 euro moest betalen omdat ze zich niet aan de opzegtermijn van haar contract had gehouden. Volgens de rechter heeft Simons middels een e-mail laten weten zich terug te trekken als mogelijk Kamerlid voor Denk.

Dit betekent niet dat de stichting mocht aannemen dat ze ook haar arbeidsovereenkomst wilde beëindigen. Volgens de rechter stond het Simons daarnaast vrij om zich tijdens haar dienstverband bezig te houden met de oprichting van haar huidige partij Artikel 1. 

De rechter oordeelt dat de stichting op haar beurt een vergoeding moet betalen aan Simons omdat het ontslag niet rechtsgeldig was. De politica heeft haar geheimhouding naar oordeel van de rechter niet geschonden. “Een kandidaat-Tweede Kamerlid, die zich volledig in het politieke en daarmee publieke debat begeeft, moet immers kritische opmerkingen kunnen maken”, aldus de rechtbank. “Simons was bovendien in dienst van de stichting Ondersteuning Groep Kuzu/Özturk en niet van Denk.”