14.7 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Meerderheid Turken zeggen 'EVET' Erdogan

De Turkse President Recep Tayyip Erdogan lijkt af te stevenen op een ruime overwinning. Ruim 51 procent van de kiezers stemden ermee in dat de Turkse president meer macht krijgt.

Erdogan heeft premier Binali Yildirim en voorzitter van hun AK-partij gebeld om hem te feliciteren met hun overwinning. De leiders van de Turkse oppositiepartijen hebben verklaard dat iedereen de uitkomst van dit referendum moet respecteren.

De Turken in Europa zijn conservatiever en religieuzer dan Turken in Turkije.  In de voorlopige uitslag krijgt Erdogan in Europa weer de meeste steun van de Nederlandse Turken. Bijna 70 procent. In Frankrijk en Duitsland iets minder: zo’n tweederde.

In Turkije konden 55 miljoen Turken zondag laten weten of ze voor of tegen meer macht voor de president zijn. Omdat ’evet’ (’ja’) wint, verandert Turkije van een parlementaire democratie naar een presidentieel systeem.