9.2 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Het Openbaar Ministerie is monocultureel

Bij het Openbaar Ministerie moeten meer gekleurde aanklagers komen om een kenniskloof tussen het OM en de samenleving te voorkomen.

De topman bij het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar zegt in de Volkskrant dat hij daartoe de sollicitatieprocedure wil doorlichten. Volgens Bolhaar wordt de samenleving steeds complexer, maar verandert zijn organisatie niet genoeg mee. “Als we de samenleving willen blijven begrijpen, moeten we een monocultuur voorkomen.”

De OM-baas wil ook geen streefpercentage noemen voor officieren met een migrantenachtergrond. “Dan wordt het een doel op zich en leidt het af van het werkelijke doel: dat de samenleving zich moet herkennen in onze organisatie en dat wij ons begrip van de wereld moeten vergroten.” Het is niet bekend hoe veel gekleurde officieren er nu bij justitie in dienst zijn. Dat wordt niet bijgehouden, zegt Bolhaar.

Diversiteit bij het Openbaar Ministerie blijft nu vooral beperkt tot lagere en ondersteunende functies. In de Volkskrant zegt een van de weinige gekleurde aanklagers dat meer diversiteit “de enige manier is om het beeld te doorbreken dat de boef zwart is, en degene die hem pakt wit is”.