16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Burgemeester verbiedt Eritrese conferentie

De Eritrese conferentie in Veldhoven is donderdagavond afgelast nadat een groep demonstranten door de politie is aangehouden.

De gemeente en politie hebben besloten om de conferentie af te lassen omdat de openbare orde niet gegarandeerd kunnen worden.  Een groep demonstranten raakte onderling in gevecht. Bij de vechtpartij werd met stoelen gegooid, meldt politie er waren ongeveer vijftig mensen waren aanwezig bij het protest.

De demonstratie is een initiatief van Kubrom Dafla Hosabay, een voormalige staatssecretaris van Eritrea, die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn land. De bijeenkomst is omstreden omdat een vertrouweling van president Isaias Afewerki komt. Het kabinet noemde het bezoek Gebreab eerder “ongemakkelijk” omdat hij Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten.