9.6 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Aanslag in Zweedse hoofdstad Stockholm

Een vrachtwagen is vrijdag op meerdere mensen ingereden in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Er zijn zeker drie doden zijn gevallen en gaat uit van een terroristische daad.

Ook zijn er acht mensen gewond geraakt. De Zweedse politie zegt later in een persconferentie dat er doden zijn gevallen, maar dat ze geen aantallen wil noemen. De politie is nog op zoek naar de bestuurder van de vrachtwagen die voortvluchtig is.

De politie heeft een foto vrijgegeven van een persoon die wordt gezocht in verband met de aanslag. De vrachtwagen is gestolen door de dader. Agenten hebben inmiddels contact gehad met de chauffeur van wie de wagen werd gestolen. De man had nog geprobeerd de dader tegen te houden, maar werd aangereden met zijn eigen voertuig. 

De omgeving van het incident is afgezet. Mensen krijgen het advies thuis te blijven en niet naar het centrum van de hoofdstad te komen. De metro’s en bussen rijden niet, maar veel mensen zitten nog ‘vast’ op hun werk of in de stad. Ook het treinverkeer van en naar de stad is stilgelegd.

De Zweedse koning heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden. ”Ik en de hele koninklijke familie hebben met verslagenheid kennis genomen van de aanslag van deze middag in Stockholm. De achtergrond en omvang van hetgeen er is gebeurd is nog niet duidelijk. We volgens de ontwikkelingen, maar onze gedachten gaan nu al uit naar de getroffenen en hun families”, aldus koning Carl XVI Gustaf.

Nederlanders in de hoofdstad Stockholm worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken opgeroepen bepaalde delen te mijden. Het gaat volgens het aangepaste reisadvies om Hötorget, T-Centralen en Fridhemsplan. Verder dienen mensenmassa’s gemeden worden.