16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Kinderen terugkerende jihadisten vormen risico

Terugkeerders uit Syrië en Irak vormen een risico voor de veiligheid in Nederland. Het gaat dan niet alleen om volwassenen maar ook om kinderen die door hun ouders zijn meegenomen naar IS-gebied. 

Dat staat in het donderdag gepubliceerde Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Volgens de NCTV en Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) krijgen kinderen de extreme waarden met de paplepel ingegoten en hoeven dus niet bekeerd of omgevormd te worden. Minderjarigen in het ‘kalifaat’ wordt vanaf jonge leeftijd geleerd dat een ieder die zich niet aan de juiste interpretatie van de islam houdt gedood moet worden.

De NCTV vreest dat de kinderen worden geïndoctrineerd en mogelijk bereid zijn geweld te gebruiken als ze terugkeren. Daarom wordt bij terugkeer per minderjarige bekeken welke zorg, veiligheidsmaatregelen en interventies passend zijn.