9.2 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Na zes maanden heeft Marokko een regering

Marokko heeft na een impasse van zes maanden weer een regering. Leden van zes partijen hebben zitting in het nieuwe kabinet, dat volgens staatspersbureau MAP onder leiding staat van de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD).

De PJB won in oktober de verkiezingen, maar slaagde er niet in een nieuwe regering te vormen. Het was premier Abdelilah Benkirane na vijf maanden onderhandelen niet gelukt om een nieuwe regering te vormen. Koning Mohammed VI greep vorige maand in en stuurde de premier naar huis en verving hem door partijgenoot Saad Eddine El Othmani, voormalig minister van Buitenlandse Zaken.

De regerende partij van Benkirane, de islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), won de verkiezingen maar de meer conservatieve, koningsgezinde partijen zagen niets in samenwerking met de persoon Benkirane en zijn hervormingsplannen.

In Marokko kan geen enkele partij bij de verkiezingen een meerderheid halen in het 395 zetels tellende parlement. Daardoor zijn coalitieregeringen noodzakelijk. De PJD heeft in de onderhandelingen met de nieuwe coalitiepartners uiteindelijk afstand gedaan van een belangrijk ministerie, het departement Justitie en Vrijheden.