8.4 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

AIVD: Gematigde moslims onder druk

De AIVD constateerde in het jaarverslag 2016 dat salafistische jongeren op verschillende plekken probeerden voet aan de grond te krijgen in gematigde moskeeën en moskeebesturen.

In een aantal gevallen werd geweld hierbij niet geschuwd. Dit is een voorbeeld van pogingen van radicale salafisten om hun macht uit te breiden. Salafistische aanjagers proberen met name kwetsbare groepen als kinderen en vluchtelingen in hun invloedssfeer te krijgen.

Hoewel in de meeste gevallen de wet niet overtreden wordt, passen intimidatie en dreigen met geweld niet in een open democratische rechtsstaat.

De AIVD zegt al enkele jaren te wijzen op de groeiende invloed van het salafisme in Nederland. De dienst maakt wel onderscheid tussen ‘reguliere’ salafisten en jihadistische salafisten. De dienst ziet wel het salafisme een rol speelt in de radicalisering van jongeren die op jihad gaan.