16.1 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Verdachte rector Islamitische Universiteit gaat weer lesgeven

De van belastingfraude verdachte rector van de Islamitische Universiteit Europa (IUE) in Rotterdam gaat weer lesgeven, maar hem is verboden zich te bemoeien met administratieve en financiële zaken bij de imamopleiding.

Die bijzondere voorwaarde stelde de rechtbank in Rotterdam woensdag op een pro-formazitting, waarin de stand van zaken in het onderzoek naar de fraude met belastingaftrek en vervalste kwitanties aan de imamopleiding werd besproken. 

Behalve rector Nedim B. worden ook een medewerker en de bestuursvoorzitter van de universiteit verdacht van betrokkenheid bij onder meer witwassen, valsheid in geschrifte, mensenhandel en oplichting. Zij worden verdacht van een miljoenenfraude met giften aan de IUE, die volgens het Openbaar Ministerie tenminste 8,5 miljoen euro beloopt.

De Islamitische Universiteit Europa maakte volgens de FIOD misbruik van de status als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Giften aan stichtingen met die status zijn aftrekbaar. Eerder is al beslag gelegd op bezittingen van de stichting, zoals een woning, ruim 87.000 euro contant, creditcards, bankrekeningen, sieraden en auto’s.