14.7 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

Openbaar Ministerie staakt onderzoek naar anti-islamitische pamfletten

Het onderzoek naar anti-islamitische pamfletten met nazisymbolen die moskeeën vorig jaar kregen, heeft niets opgeleverd en is gestopt. Dat heeft minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de Tweede Kamer laten weten.

Op de pamfletten stonden een hakenkruis en de adelaar van nazi-Duitsland, met de tekst ,,Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti-islam. Islam is valse en duivelse religie.”

Alle brieven hadden dezelfde opmaak en dezelfde boodschap. Daarom gingen politie en justitie ervan uit dat één en dezelfde persoon of groep achter het versturen zat. Volgens justitie waren de teksten discriminerend en beledigend op grond van geloof en afkomst en mogelijk ook bedreigend.

Enkele tientallen moskeeën hadden aangifte gedaan. Volgens Blok heeft het Openbaar Ministerie uitgebreid onderzoek gedaan naar de afzender. Het is niet gelukt om een verdachte in beeld te krijgen en er zijn ook geen aanknopingspunten meer voor verder speurwerk