16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Komen Ahmed Marcouch en Keklik Yücel terug?

De PvdA heeft afgelopen woensdag bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer zwaar verloren. Voor het eerst sinds de oprichting in 1946, kwamen de sociaaldemocraten onder de tien zetels uit.

Met een verlies van bijna dertig zetels sprak PvdA-leider Lodewijk Asscher van een ‘teleurstellende dramatische uitslag’, hij ziet -voorlopig- geen rol weggelegd voor de PvdA in een nieuw kabinet.

Met negen zetels keert Asscher straks met een blanke lijst, met uitzondering van Khadija Arib, terug in de banken van de Tweede Kamer. Maar Arib doet er alles aan om alsnog voorzitter te worden. Zowel VVD, CDA, D66 als GroenLinks hebben alsnog geen kandidaat voor de functie voor de Kamervoorzitter. Arib uitsluiten is nu nog te vroeg en misschien is dat wel de reden waarom Arib een andere vrouw, Edith Schippers -VVD-, naar voren heeft geschoven als informateur ondanks dat de VVD 9 zetels heeft verloren. Zowel VVD, CDA, D66 als GroenLinks hebben alsnog geen kandidaat voor de functie van het Kamervoorzitterschap.

De ervaring leert dat ministers en staatssecretarissen niet graag terugkeren als Kamerlid. Dat geldt ook voor de PvdA bewindslieden. Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, zal ongetwijfeld een commissariaat aangeboden krijgen in de bankenwereld of in Brussel. Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma, zal ook niet in de Kamer blijven en zal ongetwijfeld een burgemeesterspost aangeboden krijgen. En minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen, kan straks in de ontwikkelingswereld aan de slag gaan.

Als dit gebeurt dan kunnen Ahmed Marcouch nu op plek 13, Richard Moti op plek 15 en Keklik Yücel op plek 16 alsnog doorstromen naar een plek in de Tweede Kamer, ondanks dat zij niet voldoende voorkeurstemmen hebben behaald zoals vandaag bekend werd gemaakt door de Kiesraad.

In de politiek is niks onmogelijk en kun je bijna niks uitsluiten. Stel dat Asscher ondanks de zware nederlaag -in het landsbelang- alsnog ervoor kiest om in een coalitie te stappen, dan wordt Asscher minister en mag de PvdA een staatsecretaris leveren. Ook in deze constructie is de kans groot dat Marcouch en Moti alsnog een plek krijgen in de Tweede Kamer.

Mocht dit gebeuren dan zal de PvdA-fractie zeker voldoen aan het diversiteitsquotum en zal de fractie voor de helft uit allochtonen politici bestaan, en dat is ondank de ‘dramatische uitslag’ het zeker goed nieuws.

De vraag is alleen gaan de allochtone politici binnen PvdA met hun collega’s van Denk samenwerken of zullen beide fracties elkaar blijven uitsluiten zoals in het verleden?