14.7 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Premier Marokko door koning afgezet

De Marokkaanse koning Mohammed VI vervangt premier Abdelilah Benkirane door ander lid van de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) neemt zijn plaats in, maakte het paleis bekend. 

In een verklaring van het koninklijk paleis werd bekendgemaakt dat de koning de leider van de Islamitische partij PJD heeft weggestuurd.

De koning achtte de zeer zeldzame actie nodig omdat er na vijf maanden formeren nog steeds geen nieuwe coalitie is in Marokko. De PJD won de verkiezingen in het najaar en Benkirane maakte zich op voor een nieuwe regeerperiode als premier. 

Het opmerkelijke besluit van de koning volgde nadat hij tevergeefs Benkirane had aangespoord om spoedig met een nieuwe regeringscoalitie te komen. Het formeren ging echter moeizaam. Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat Mohammed VI een ander lid van de partij van Benkirane zal aanwijzen om de premier op te volgen.

De PJD won in oktober de verkiezingen maar vergaarde niet genoeg stemmen om alleen te regeren.