14.7 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

Gemeenteraad Rotterdam debatteert morgen over Turkse rellen

De Rotterdamse gemeenteraad debatteert donderdag over de demonstratie bij het Turkse consulaat en de rol daarin van de Turkse consul-generaal in Rotterdam, Sadin Ayyildiz. Het agendapunt is aan de raadsagenda toegevoegd op unaniem verzoek van alle fractievoorzitters.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei na de rellen bij het consulaat dat de consul ‘op schandalige wijze’ gelogen heeft over de bedoelingen achter de Turkse protesten. Aboutaleb voelde zich door de consul misleid. Zo was de consul volgens de burgemeester niet open geweest over de komst van de Turkse minister voor familiezaken naar het consulaat. 

Vandaag liet de Turkse president Erdogan weten dat de stad Istanbul haar zusterband met Rotterdam verbreekt. Volgens Erdogan is het “onmogelijk om met zulke mensen” een stedenband te hebben.

De gemeente Rotterdam laat weten dat Rotterdam geen formele zusterband heeft met Istanbul. Rotterdam werkt wel vaak met de lokale autoriteiten van de gemeenten Kayseri en Istanbul.