10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Rutte er komt geen samenwerking met Wilders

VVD-lijsttrekker Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders stonden maandag voor het eerst tegenover elkaar in het EenVandaag TV-debat en trokken fel van leer over de Turkijerel, de economie, de zorg en immigratie.

De centrale boodschap van  Mark Rutte was dat Wilders geen oplossingen biedt, geen verantwoordelijkheid neemt en met zijn “negatieve populisme” Nederland in een chaos zal storten. 

Geert Wilders stelde daar tegenover dat Rutte al zijn geloofwaardigheid is verloren omdat hij verkiezingsbeloften, bijvoorbeeld over betalingen aan de Grieken, niet is nagekomen. 

Terugkijkend zei Rutte dat hij de kwestie nu precies zo zou aanpakken als hij het afgelopen weekend heeft gedaan. De premier voegde daaraan toe dat Nederland zijn grenzen heeft gesteld, maar de zaak nu niet verder wil laten escaleren.

Op verzoek van de debatleider zei Rutte recht in het gezicht van Wilders nogmaals dat hij nooit met de PVV zal gaan regeren. ‘U bent weggelopen uit het Catshuis. U bent geradicaliseerd. U pleit voor een koranverbod en het sluiten van moskeeën. Met zo’n partij ga ik nooit in een kabinet.’