14.7 C
Amsterdam
zaterdag 8 mei 2021

Erdogan stapt naar het Europees Hof

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat Turkije naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt vanwege de Nederlandse weigering van Turkse ministers.

 

Erdogan zei eerder al dat hij van plan was stappen te nemen tegen Nederland nadat de landingsrechten van Cavusoglu werden ingetrokken. “Nederland zou nu na moeten denken over hoe hun diplomatieke vliegtuigen gaan landen in Turkije”, zo sprak Erdogan afgelopen weekend.

Verschillende Europese landen hebben maandag gezegd dat ze willen dat Nederland en Turkije samen zoeken naar een oplossing van de diplomatieke rel. Zo heeft de Europese Commissie Turkije gemaand zich te onthouden van ‘buitensporige verklaringen’ en acties die de verhouding met Nederland verder kunnen doen verslechteren.

Ook de NAVO roept op tot kalmte tussen Nederland en Turkije. ”Robuuste discussies zijn het hart van de democratie, maar ook respect. Ik roep alle NAVO-bondgenoten op respect voor elkaar te tonen en de situatie te de-escaleren”, zei NAVO-chef Jens Stoltenberg maandag.