16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Aboutaleb tegen komst Turkse minister naar Rotterdam

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu komt zaterdag niet naar een zalencentrum in Rotterdam-Hoogvliet om daar te spreken over het Turks referendum.

Dat heeft de exploitant vandaag aan burgemeester Ahmed Aboutaleb laten weten. Aboutaleb: ,,De exploitant heeft mij geïnformeerd dat hij de locatie hiervoor niet beschikbaar kan stellen”, aldus de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Was dat niet gebeurd, dan had de driehoek van Rotterdam ‘deze bijeenkomst in aanwezigheid van een lid van het Turkse kabinet op deze locatie of elders in de stad zeer waarschijnlijk verboden’. Argument is het risico voor de openbare orde en veiligheid.

Aboutaleb schrijft verder: ,,Het is niet aan mij om een oordeel te vellen over de inhoud van een dergelijke bijeenkomst. Ik ben echter van mening, mede namens de leden van de driehoek, dat de komst van de minister een direct risico oplevert voor de openbare orde en veiligheid in Rotterdam en voor toenemende polarisatie en escalaties kan zorgen.”

De burgemeester zegt zich aan te sluiten bij premier Mark Rutte, die had aangegeven het onwenselijk te vinden dat een bewindspersoon uit Turkije campagne komt voeren in het buitenland.