10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Turkse minister Mevlut Cavusoglu niet welkom

De Nederlandse regering vindt het onwenselijk dat de Turkse autoriteiten een campagnemanifestatie in Nederland organiseren. „Wij achten dit niet gewenst en zullen dit overbrengen aan de Turkse regering”, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Ook premier Rutte is tegen de komst van de Turkse minister Mevlut Cavusoglu.

Vrijdagmiddag werd duidelijk dat de Turkse minister Cavusoglu, op 11 maart naar Rotterdam komt om campagne te voeren voor het Turkse referendum over een nieuwe grondwet.

Premier Rutte zegt dat de Nederlandse publieke ruimte niet de plek is voor politieke campagnes van andere landen. Daarom heeft het kabinet besloten dat minister Cavusoglu hier geen campagnemanifestatie mag houden. „Daaraan zullen we niet meewerken. We vinden dit ongewenst”, aldus de premier op Facebook.

Vrijdagmiddag werd duidelijk dat de Turkse minister Cavusoglu, op 11 maart naar Rotterdam komt om campagne te voeren voor het Turkse referendum over een nieuwe grondwet. Partycentrum de Heerlijkheid in Rotterdam-Hoogvliet maakt zich zorgen over de veiligheid en heeft contact opgenomen met de gemeente Rotterdam.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb deelt het standpunt van de regering en zal de komende dagen nauw contact blijven houden met het kabinet. Vicepremier Lodewijk Asscher zei in Nieuwsuur dat de campagnebijeenkomst met de minister een „verkeerd signaal” afgeeft. „We hebben dat ook overgebracht.” Hij voegde eraan toe: „Het lijkt me goed als de Turken daar naar luisteren.”