16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Mark Rutte: anoniem solliciteren is gruwelijk

Premier Mark Rutte is fel tegen anoniem solliciteren om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

Rutte zei er ”totaal niet” in te geloven dat het weglaten van naam of afkomst op een cv discriminatie bij sollicitaties kan tegengaan. ”Anoniem solliciteren, vreselijk. Houd nou toch op! Dat is de allerslechtste maatregel die je kan nemen. Zo’n verschrikkelijke uitvinding. Gruwelijk.”

Volgens Rutte moet bijvoorbeeld een Marokkaanse Nederlander ”gewoon door de voordeur naar binnen” bij de zoektocht naar een baan. Als zo iemand wordt afgewezen ”ga je nog een keer en nog een keer, en dan kom je uiteindelijk aan de slag”.

Anoniem solliciteren staat in het verkiezingsprogramma van de PvdA en wordt ook al ingevoerd in verschillende gemeentes en provincies. De PvdA wil door het hele land moties in te dienen die anoniem solliciteren definitief bij alle gemeentes en provincies moet in voeren.