16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

Burgemeester Eindhoven gaat niet in beroep weigeren predikers

Eindhovens burgemeester John Jorritsma gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank inzake de komst van zeven predikers naar de Al Fourqaan moskee in 2015

Jorritsma’s voorganger Van Gijzel verbood destijds de komst van de omstreden islamitische sprekers, uit vrees voor verstoring van de openbare orde. 

De rechtbank oordeelde eind vorige maand dat Van Gijzel ‘op ontoelaatbare wijze inbreuk’ had gemaakt op het grondrecht op vergadering en betoging. Hij was niet bevoegd de komst van zeven predikers naar Eindhoven te verbieden. 

Jorritsma heeft besloten de kwestie niet voor te leggen bij de Raad van State, mede naar aanleiding van gesprekken die hij hierover heeft gevoerd met minister Blok van Veiligheid en Justitie. Hoger beroep bij de Raad van State zou weinig kans maken, denkt Jorritsma.  De burgemeester heeft dit de gemeenteraad dinsdag schriftelijk laten weten.