9.2 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Minister Bussemaker opent Marokko Instituut in Rabat

In aanwezigheid van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden opent minister Jet Bussemaker van OCW op 1 maart het nieuwe pand van het NIMAR (Nederlands Instituut in Marokko) in Rabat. 

Het Nederlands Instituut Marokko in Rabat verzorgt onderwijs, faciliteert onderzoek en draagt actief bij aan de kennis in Nederland van de Marokkaanse talen, culturen en samenleving. Het instituut bestaat sinds 2006 en is nu onderdeel van de Universiteit Leiden. Het staat open voor alle studenten die studeren aan een Nederlandse universiteit of hogeschool en studenten uit het Midden-Oosten en Afrika. 

Bij de opening van het nieuwe pand spreken Bussemaker, Stolker en Aboutaleb met Nederlandse studenten die er momenteel het Rabat-semester Arabisch volgen. Aboutaleb is voorzitter van de Maatschappelijk Adviesraad van het NIMAR. Stolker tekent op 2 maart een overeenkomst met de Université Mohammed V in Rabat om de samenwerking op diverse terreinen te verstevigen, onder andere op het gebied van Museum Studies en African Studies.

Het NIMAR bestaat sinds 2006 en functioneerde tot 2015 onder de hoede van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dankzij een subsidie van bijna 2,5 miljoen euro van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kon het instituut een doorstart maken.