16 C
Amsterdam
donderdag 13 mei 2021

De frikandel krijt met de sucukandel een halal variant

De oerhollandse frikandel is een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten. De commerciële frikandel werd in 1954 gelanceerd in de stad Dordrecht

De sucukandel is een halal Turkse variant van de frikandel. Het is een culinaire eenwording van de oerhollandse frikandel met het bekendste worstje van Turkije. Het bestaat uit kip, döner, komijn, chili, peper en zout geïntegreerd tot een hartige hap genaamd de sucukandel.

De sucukandel is het broertje van de Sucuk Döner die de Turks-Nederlandse ondernemer Albayrak vorig jaar introduceerde op de Nederlandse snackmarkt. De nieuwe snack is een pittige ronde ‘kipburger’ op z’n Turks met knoflook en chili.

Inmiddels is de nieuwste creatie van Albayrak bij een aantal snackbars in Nederland uitgezet en verwacht hij binnenkort met de productie op grotere schaal te kunnen beginnen. Om van de sucukandel een succes te kunnen maken heeft Albayrak hij hulp gekregen van Willie Dokter, ‘de man van de gehaktbal’ uit Beuningen.