10.6 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Eerste Kamer akkoord met intrekken paspoort jihadist

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel om zonder veroordeling het Nederlanderschap in te kunnen trekken van mensen die in het buitenland meevechten bij een terroristische organisatie.

Het wetsvoorstel is bedoeld om jihadisten te weren die bij terugkeer in Nederland een gevaar kunnen vormen.

Een nipte meerderheid van VVD, CDA, PVV, SGP en 50PLUS stemde voor het voorstel. De PvdA, GroenLinks, SP en D66 waren tegen. Het voorstel geldt voor mensen die behalve de Nederlandse ook nog een andere nationaliteit hebben. De Tweede Kamer was eveneens verdeeld over het voorstel, maar stemde uiteindelijk ook voor.

Ook wordt het mogelijk om iemands paspoort of identiteitskaart te laten vervallen als diegene een uitreisverbod heeft gekregen. Ook wordt het mogelijk om een meldplicht, contactverbod of gebiedsverbod op te leggen aan mensen die zich willen aansluiten bij terroristische organisaties.