8.4 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Cigdem Yuksel wint de Zilveren Camera 2016

Fotografe Cigdem Yuksel heeft de Zilveren Camera 2016 gewonnen, de prijs voor de beste journalistieke foto van het jaar. Yuksel wint de prijs voor de serie Syrian child labour, over Syrische vluchtelingenkinderen die in Turkse fabrieken lange werkdagen draaien om goedkope producten te maken voor de Europese consument.

De kinderen zijn Syrische vluchtelingen die wonen in Gaziantep (Turkije). Veel Syrische kinderen kunnen niet naar school, omdat hun ouders niet genoeg verdienen om te overleven. Zij moeten daarom werken om het gezin te onderhouden. Vaak is dit onder slechte omstandigheden, 12 uur per dag, zes dagen per week.<

Marc Prüst, voorzitter van de jury: “Dit verhaal confronteert ons als Westerse consumenten met de consequenties van onze politieke en economische keuzen. In combinatie met de krachtige kleuren, de sterke composities en de consistente kwaliteit van de individuele beelden, een overtuigende keuze.”