16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Raad van State: Marokko is veilig

De Raad van State heeft besloten dat Marokko terecht op de lijst van veilige landen staat. Aanleiding is een zaak van twee Marokkaanse asielzoekers die hun een verblijfsvergunning is afgewezen.

De twee waren in beroep gegaan tegen het besluit van staatssecretaris Dijkhof van Justitie, die hen geen asiel wilde verlenen. Volgens Dijkhoff is Marokko een veilig land en kon hij de aanvraag daarom afwijzen. 

Daarop heeft de Raad van State bekeken of Marokko wel echt op de lijst van veilige landen thuishoort. De conclusie van de rechters is dat Marokko veilig genoeg is voor de twee asielzoekers. Alleen voor homoseksuelen, biseksuelen en transgenders is dat niet het geval.

De uitspraak is van belang vanwege de grote groep kansloze asielzoekers in Nederland. Zij komen vaak uit veilige landen als Algerije en Marokko en veroorzaken veel overlast in azc’s.