16.1 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

De Rotterdamwet onder vuur

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens buigt zich vandaag over een zaak die een bom kan leggen onder de Rotterdamwet.

Een Rotterdamwet woning is een woning die staat in een wijk en/of buurt die onder de Rotterdamwet valt -Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek-.

De wet geeft gemeenten extra mogelijkheden om problemen in bepaalde wijken of buurten aan te pakken. Om een Rotterdamwet woning te kunnen huren moet een woningzoekende minimaal 6 jaar onafgebroken in de regio wonen en/of inkomen uit werk hebben. 

Een voormalige inwoonster van Rotterdam klaagt de Nederlandse staat aan omdat ze vanwege de Rotterdamwet niet mocht verhuizen. De vrouw ging in 2005 wonen in de wijk de Tarwewijk. Ongeveer een jaar later werd de Rotterdamwet ingevoerd.

De invoering van de wet had grote gevolgen voor de vrouw die later wilde verhuizen naar een huis dat twee straten verderop stond. De vrouw stapte toen naar de Nederlandse rechter, maar daar werd haar kritiek van tafel geveegd. 

De vrouw was het niet mee eens en besloot naar het Europees Hof in Straatsburg te stappen. Volgens haar advocaat bestaat er geen twijfel over het feit dat de wet een inbreuk betekent op haar recht op vrije vestiging. ”De vraag is of die inbreuk ook gerechtvaardigd is”, aldus de advocaat. 

Het hof moet nu onder meer besluiten of de wet zich specifiek mag richten op mensen met een laag inkomen. De kans bestaat volgens haar advocaat dat de Rotterdamwet sneuvelt. De advocaat kan nog niet zeggen wanneer een uitspraak wordt verwacht.