10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Asscher: Mark Rutte is slap aftreksel van populist

De Nederlandse minister-president Mark Rutte (VVD) is een “slap aftreksel”‘ van een populist. Dat zegt de vicepremier en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher tijdens een Haags College over populisme. 

Lodewijk Asscher bekritiseerde een verkiezingsadvertentie van premier Mark Rutte waarin wordt gesteld dat mensen die de Nederlandse “normen en waarden” niet delen maar moeten vertrekken.

“Als je iets niet bevalt, ga je dingen veranderen”, aldus Asscher tijdens zijn lezing. De rechtsliberale VVD van Rutte “flirt ook met de onzekerheid over de Nederlandse identiteit”. De VVD zaait cynisme.

Asscher verwees daarbij naar Rutte die eind vorig jaar uithaalde naar de publieke omroep omdat die mensen niet langer een fijne kerst zou wensen, terwijl dat niet klopte.

Asscher wijst de VVD daarbij aan als een van de hoofdschuldigen aan voor het oprukkende populisme. Een van de oorzaken is het beloven van zekerheid, maar dat niet geven: ,,Wie in tijden van globalisering en groeiende onzekerheid de bescherming van werknemers wil afbreken, begrijpt niets van de oorzaken van populisme. Dan kun je wel een dure advertentie in de krant zetten,maar je laat de Nederlandse werknemers in de steek.’’

De partij waarmee Asscher de afgelopen vier jaar heeft geregeerd, strooit volgens Asscher namelijk “mensen zand in de ogen” en stampt “als een olifant over de zekerheden van de middenklasse”.