9.2 C
Amsterdam
vrijdag 14 mei 2021

Rutte sluit Wilders uit maar zijn kiezers zijn welkom

Minister-president Mark Rutte zal na de verkiezingen niet regeren met de PVV. Rutte: ‘De kans is niet 0,1 maar nul.’ Hiermee is regeringsdeelname voor de PVV na 15 maart uitgesloten.

De PvdA, CDA, D66, SP en GroenLinks hebben eerder bekend gemaakt niet wilders te willen samenwerken. Wilders liet via Twitter weten in de aanval te zullen gaan tegen ‘de arrogantie van de macht.’

Met de uisluiting van de PVV maakt Rutte aan alle twijfels een einde – hiermee verlost Rutte zichzelf van de aanhoudende verwijten vanuit vooral de PvdA en Groenlinks -. Voor zijn besluit noemt Rutte drie redenen: de mislukte samenwerking in het eerste kabinet-Rutte, de sociaal-economische koers van de PVV (‘die is nog linkser dan de SP van Emile Roemer’) en principiële bezwaren tegen uitspraken van Wilders, met name diens minder-Marokkanenactie en aanvallen op de rechterlijke macht.  

Rutte vindt dat hij door zijn uitspraak de PVV-kiezers niet uitsluit. “Het zijn fatsoenlijke mensen die op de PVV stemmen. Met die kiezers wil ik in gesprek. Ik wil laten zien dat Wilders niet de leider is die de problemen gaat oplossen.”