12.5 C
Amsterdam
maandag 10 mei 2021

Chinese president Xi Jinping op het World Economic Forum

De Chinese president Xi Jinping opent morgen het World Economic Forum in Davos. Het is voor het eerst dat een Chinese president deelneemt aan het Forum in Davos.

Het Forum wordt bezocht door ongeveer drieduizend mensen waar de politieke en zakelijke wereldelite elkaar jaarlijks ontmoeten.

De deelname van Xi onderstreept de ambitie van China om een prominentere rol op het wereldtoneel te spelen, zeker nu Donald Trump in de Verenigde Staten, wil sturen op een  confrontatie” met China.

Nedeland is ook met een flinke kabinetsdelegatie aanwezig. Behalve premier Mark Rutte gaan ook ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën en eurogroepvoorzitter), Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Ze nemen onder meer deel aan diverse gesprekssessies. Ook staan veel bilaterale ontmoetingen op de agenda’s.

Ook koningin Máxima zal drie dagen in Davos zijn. Zij doet dit in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Ze houdt een toespraak, bezoekt diverse bijeenkomsten en spreekt onder anderen met regeringsvertegenwoordigers en bankiers.