10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Netanyahu stopt met betalen VN

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft laten weten dat Israël zal stoppen met betalen aan de instellingen van de Verenigde Naties.

Netanyahu reageert hiermee op de VN-resolutie tegen nederzettingen door Israël in bezet Palestijns land. De VN wijzen erop dat de bouw van nederzettingen in strijd is met het internationaal recht. Daardoor zou vrede op basis van een Israëlische en een Palestijnse staat onmogelijk worden gemaakt.

Volgens de Veiligheidsraad moet Israël ermee stoppen. In de raad wordt Israël al heel lang de hand boven het hoofd gehouden door het veto van permanent lid Verenigde Staten. Maar vrijdag onthielden de VS zich van stemming.

Dat was volgens Netanyahu ,,een slinkse anti-Israëlische manoeuvre van de regering van Barack Obama”. Obama en Netanyahu hebben nooit goed met elkaar overweg gekund en Netanyahu ziet in het plotseling wegvallen van de steun van de VS een wraakactie van Obama die 20 januari aftreedt.

Netanyahu hield in maart een toespraak voor het Amerikaanse Congres  dit tegen de zin van Obama in. Het werd de Israëlische premier niet in dank af genomen dat hij het Amerikaanse beleid rondom mogelijke kernwapens in Iran bekritiseerde, en dat hij zijn bezoek niet had aangekondigd bij het Witte Huis. Zowel president Obama als vice-premier Massoumeh Ebtekar van Iran was not amused.

President Obama was al niet blij met de speech, voordat Netanyahu überhaupt zijn mond opende. Als een regeringsleider de Verenigde Staten bezoekt, is het gebruikelijk dat dat officieel wordt aangemeld. Omdat dat niet gebeurd is, hebben beide leiders elkaar niet ontmoet.

Zo’n vijftig Democraten kwamen uit protest niet opdagen bij de toespraak die de Israëlische premier hield voor het Congres. Netanyahu vindt de diplomatieke aanpak van Obama inzake Iran maar niets.