16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Israël woedend om VN resolutie tegen nederzettingen

De Veiligheidsraad van de VN heeft een resolutie aanvaard waarin Israël wordt gevraagd te stoppen met het bouwen van nederzettingen op bezet Palestijns grondgebied.

De afgevaardigde van de Verenigde Staten, altijd een trouw bondgenoot van de Israëli, onthield zich van stemmen, ook al werd tot het laatste moment gelobbyd voor een Amerikaans veto.

Het is voor het eerst in bijna acht jaar dat de VN-organisatie een resolutie aanneemt over Israël en de Palestijnen. Trump twitterde dat het voor de VN allemaal anders wordt na 20 januari, wanneer hij zijn intrek neemt in het Witte Huis. 

VN-ambassadeur Samantha Power zei dat ze de resolutie niet had tegengehouden omdat die ,,de feiten ter plaatse weerspiegelen en verenigbaar is met het Amerikaanse beleid”. Doorgaan met koloniseren ondermijnt de veiligheid van Israël volgens haar.

Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry stelde dat ,,aanmoedigen en doorgaan met koloniseren” terecht is afgekeurd. Hij riep de partijen op toe te werken naar een oplossing met twee staten. 

De Amerikaanse ommezwaai leidde tot boze reacties van de oppositie. Senator Lindsey Graham stelde dat het buitenlandbeleid van Obama ,,van naïef en dom naar botweg roekeloos” is gegaan. 

Israël voelde zich zwaar in de steek gelaten en heeft de hoop nu gevestigd op Trump. ,,De regering van Obama heeft niet alleen nagelaten Israël te beschermen tegen deze bendevorming in de VN, ze spande er achter de schermen mee samen”, aldus premier Benjamin Netanyahu.