8.4 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Helft moslims bezoekt zelden of nooit moskee

Volgens het rapport ‘De Religieuze kaart van Nederland 2010-2015’ dat recentelijk is uitgebracht door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bezoekt slechts de helft van de in Nederland wonende moslims een moskee.

Op basis van regionaal gedetailleerde cijfers over de periode 2010–2015, toont de kaart de kerkelijke gezindte en het bijwonen van religieuze diensten in provincies en gemeenten. Er zijn grote verschillen tussen de regionale gebieden in de religieuze betrokkenheid.

In 2014 vermeldde het CBS in de Religieuze Kaart 2010-2013 al dat ongeveer vijf procent van de Nederlandse bevolking moslim is. In 2015 maakte het CBS haar cijfers bekend over 2014. Daaruit kwam naar voren dat 4,9% van de Nederlanders boven de 18 jaar zichzelf als moslim beschouwen.

Het is opmerkelijk dat de uitkomst van 5 procent uit het onderzoek in de media zo weinig aandacht heeft gekregen. Waar blijft de moslim-tsunami waarmee de populisten de rest van de Nederlandse bevolking angst aanpraten?

Het rapport van het CBS bewijst dat feiten in het integratie- en islamdebat er niet toe doen. Het gaat niet om de feiten maar het gevoel dat de populisten hebben over de aanwezigheid van de moslims en niet als mede-nederlanders beschouwen. “Jaah de cijfers kunnen kloppen hoor, maar mijn gevoel zegt van niet”, zei een vrouw onlangs.

Moskeebezoek onder de moslims
Van de moslims van 18 jaar en ouder die in Nederland wonen, zegt 27 procent minstens een keer per week de moskee te bezoeken. Zes procent zegt twee tot drie keer per maand de moskee te bezoeken. Een andere zes procent van de moslims zegt een keer per maand de moskee te bezoeken. Elf procent zegt minder dan een keer per maand de moskee te bezoeken en maar liefst vijftig procent zegt zelden of nooit een moskee te bezoeken.