16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Wordt Aboutaleb de lijstduwer van Asscher?

Dat de PvdA in politiek zwaar weer zit, is geen nieuws. De partij heeft nu 35 zetels in de Tweede Kamer. De kersverse lijsttrekker Asscher weet de peilingen van zeven zetels nog niet te beïnvloeden.

Asscher wil het alternatief zijn op links en heeft reeds de aanval geopend op de PVV en de VVD. Veel kiezers zien in Asscher niks links. Hij straalt het ook niet uit, in tegenstelling tot de Indo-Marokkaan Jesse Klaver van GroenLinks. Wie Jesse ziet, ziet de uitdaging, de verandering en een beetje politieke spanning. Maar wie Asscher ziet, kijkt naar de gevestigde macht.

Asscher, de nieuwe Hillary? 
Asscher doet denken aan Hillary Clinton. Wat hij ook zegt, het komt niet overtuigend over. Zijn woorden missen kracht en bezieling. De mens Asscher is nergens aanwezig, wel de politicus. En juist die laatste is gehaat binnen een deel van de moslimgemeenschap, vooral bij de jongeren.

In verkiezingstijd worden politieke besluiten uit het verleden extra vergroot. Asscher was de minister verantwoordelijk voor het – hoofdpijn dossier integratie – Zwarte piet, radicalisering, salafisme, de vluchtelingencrisis en etnisch profileren zijn onderwerpen die de emotie-samenleving heftig beheersen.

Het rapport Integratie in zicht? van Het Sociaal en Cultureel Planbureau -SCP- is een tikkende bom in het reeds gepolariseerde politieke debat. Wat dat betreft, kan Asscher niet op sympathie rekenen bij de kiezers. De groep DENK doet graag mee en blijft dat plaatje herhalen. Exact hetzelfde plaatje gebruikt ook Wilders, maar dan in tegengestelde richting. 

Lijsttrekker vs lijstduwer
De verkiezingslijst waarmee Asscher de verkiezingen wil ingaan, wordt morgen donderdag 22 december bekend. Geruchten gaan de ronde – dat onder druk van de peilingen – men Ahmed Aboutaleb als lijstduwer wil. Met Aboutaleb hoopt de PvdA alsnog veel stemmen binnen te halen. Maar met Aboutaleb als lijstduwer kleeft ook een gevaar, in eerste instantie voor Asscher.

Stel dat lijstduwer Aboutaleb meer stemmen haalt dan lijsttrekker Asscher. Dan zit Aboutaleb volgens het Kamer-reglement als Kamerlid onder fractievoorzitter Asscher. De bestuurder Aboutaleb zal wel vijf keer nadenken voordat hij zijn droombaan in Rotterdam inruilt voor het Kamerlidschap of fractievoorzitter van de PvdA, zeker niet in de oppositiestoel.

De Asscher, Aboutaleb deal
Als Aboutaleb weigert om lijstduwer te worden in het partijbelang en de PvdA op welke manier dan ook in beeld komt als coalitiepartner, dan kan Aboutaleb het gedroomde ministerschap vergeten. Of misschien toch niet.

Volgens bronnen hebben Asscher en Aboutaleb een deal gesloten tijdens de zomervakantie. Aboutaleb zou niet mee doen aan de lijsttrekkersverkiezingen en zo Asscher stiekem steunen tegen Diederik Samsom. In ruil hiervoor zou Asscher, als de PvdA in een coalitie terecht komt, Aboutaleb naar voren schuiven als minister van Justitie of van Veiligheid.