10.5 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

De rechtbank: Wilders schuldig geen straf

PVV-leider Geert Wilders heeft met zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraken zich schuldig gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie.

Volgens de rechtbank heeft Wilders niet aangezet tot haat. Daarmee acht de rechtbank hem genoeg gestraft. Dat heeft de Haagse rechtbank vandaag in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol uitgesproken.

Wilders’ uitspraken waren volgens de rechters goed doordacht en doorsproken. ,,Daarbij is gekozen voor een opruiende wijze. De uitspraken droegen niet bij aan het publieke debat. Wilders moet zijn uitspraken nader uitleggen, zonder zijn woorden terug te nemen.”

Dat sprake is van een politiek proces, zoals Wilders meent, weerspreekt de rechtbank. ‘Wilders staat niet boven de wet.’ Ook vindt de rechtbank de opstelling van Wilders tijdens het proces een politicus ‘onwaardig’. Een onderbouwing of toelichting op het gebruik van de term ‘neprechtbank’ hebben de rechters niet gevonden.