8.4 C
Amsterdam
woensdag 12 mei 2021

Piet Hein Donner: GeenPeil is het einde van democratie

Piet Hein Donner de vice-president van de Raad van State, heeft  hard uitgehaald naar de nieuwe partij GeenPeil, met lijsttrekker Jan Dijkgraaf.

Donner deed dit tijdens een bijeenkomst in het Provinciehuis van Zuid-Holland. GeenPeil wil dat de gekozen vertegenwoordigers slechts een doorgeefluik zouden worden van de wensen en opvattingen van de achterban.

Donner vindt dat de aanpak van GeenPeil het einde luidt van de democratische rechtsstaat. In zijn toespraak haalde hij de grondwet aan. Daarin staat dat volksvertegenwoordigers zonder last of ruggespraak moeten kunnen stemmen.Wanneer een vertegenwoordiger slechts spreekbuis is van een toevallige achterban die over een bepaald onderwerp van zich heeft laten horen, dan wordt hieraan niet voldaan. 

Verder heeft Donner vraagtekens bij de geldigheid van de stemmen van de partijleden van GeenPeil: Men weet zelfs niet of degene aan de andere kant van de lijn wel stemgerechtigd is. Wanneer een standpunt, op de GeenPeil voorgestelde wijze, wordt bepaald, krijgen activisten en radicalen het voor het zeggen’, aldus Donner.