16.3 C
Amsterdam
dinsdag 11 mei 2021

Wilders, DENK en het cordon sanitaire

Mark Rutte merkte in de beruchte Zomergasten-uitzending op dat het PVV-programma van Geert Wilders een bedreiging voor de rechtsstaat vormt. Reden voor de pret-premier om Wilders van samenwerking uit te sluiten. Wilders moet eerst leren sorry te zeggen.

Ook het CDA heeft haar lesje geleerd: Buma wil ook niet met Wilders. Hetzelfde geldt voor D66 en SP. De PvdA, GroenLinks en 50 Plus durven nog niet uit angst voor het Clinton-Trump effect.

De vraag is niet wat Wilders gaat doen als hij de grootste wordt. De vraag is: wat doen de democratische partijen voordat PVV de grootste wordt? 

Wie met de eigenaar van de PVV een coalitie wil vormen, is in wezen tegen de multiculturele samenleving waar ook moslims deel van uitmaken. Gevestigde politieke partijen die dit niet begrijpen, begrijpen ook niet waarom de meeste moslimjongeren achter de politieke beweging DENK staan.

Tussen de kandidaten van de politieke partijen, die hun concept-kandidatenlijsten hebben bekend gemaakt, zijn geen zwaargewichten of aansprekende personen die de harten van de moslimjongeren doen kloppen. 

img_20161207_223814

Twee concept lijsten
De PvdA heeft nog geen kandidatenlijst bekend gemaakt. Bij de PvdA-top schijnen twee conceptlijsten te zijn: de Samsom en – Asscherlijst. De winnaar van de PvdA-verkiezingen mag na aanstaande vrijdag bepalen met welk team hij de verkiezingen ingaat.

Dat Samsom of Asscher met een kandidatenlijst gaat komen die recht doet aan de diversiteit in de samenleving staat vast. De vraag is: welke Surinaamse Nederlander gaat het opnemen tegen Sylvana Simons?

Wat de Turkse kandidaten betreft zijn er geen grote namen. De enige zwaargewicht was Hamit Karakus, ex-wethouder van Rotterdam. Nadat hij zich heeft teruggetrokken, doen twee verhalen de ronde daarover. Karakus wil dat de PvdA-top excuses aan de Turkse achterban biedt, maar dat gaat zowel Asscher als Samsom te ver.  

hamir-karakus-buitenhof1-640x362

Blijkbaar durft de PvdA-top het niet met Karakus omdat er een gemeentelijke onderzoek loopt naar de voormalige Rotterdamse poptempel Waterfront waarbij Turkse ondernemers waren betrokken die voor miljoenen hebben gedeclareerd zonder het werk te hebben geleverd. De uitkomst van het onderzoek kan de PvdA nog meer schade toebrengen.

Van de Marokkanen heeft PvdA een doos vol. Zoals het er nu naar uit ziet, zijn er twee Kamerleden die terug willen keren: Arib en Marcouch. Maar de laatste is niet echt zeker, omdat hij en Asscher (mocht Asscher winnen) nu niet de beste vrienden zijn. 

De lijst DENK
Ook DENK heeft nog geen kandidatenlijst gepresenteerd. Van Farid Azarkan is bekend dat hij eerder werd afgewezen bij de PvdA. Een legitieme vraag is: gaan de Marokkaanse moslimorganisaties en hun moskeeën achter DENK staan?

Farid Azarkan is inmiddels begonnen met zijn tournee langs de Marokkaanse moskeeën. Het is geen nieuws dat hij bij sommige moskeebesturen geen gehoor vindt, omdat de oude garde – die het nog steeds voor het zeggen heeft – sterke banden heeft met de traditionele partijen. Dat zorgt ook voor spanningen binnen de moskeeën. De besturen komen in botsing met de jonge moskeebezoekers die de traditionele partijen juist de rug hebben gekeerd en eerder achter DENK staan. 

img-20161127-wa0007

De oude garde ziet in dat DENK’ers een ideaal hebben. Een droom die niet op realiteit is gebaseerd. Het risico is dat door DENK de opgebouwde rechten van de afgelopen 30 jaar verloren kunnen gaan. Zelfs als DENK met vier of max vijf zetels in de Kamer komt, dan nog zullen de andere partijen een stille cordon sanitaire tegen DENK opwerpen. Je ziet nu al hoe de PvdA dat reeds doet met de ingediende moties van DENK.

Alles of niks
Als de rechtbank aanstaande vrijdag Wilders schuldig acht aan discriminatie of haatzaaien, dan kan hij het schudden. De meeste politici zullen dat niet hardop roepen, maar stiekem hopen zij op dit scenario. Het is hun vrijbrief om te roepen: wij kunnen niet met iemand een coalitie vormen die veroordeeld is. Zo vormen zij een cordon sanitaire tegen Wilders, met dank aan de Marokkanen.

Wilders kan zich dan de komende vier jaar bezig houden met het in hoger beroep gaan; bij de Hoge Raad en misschien zelfs het Europese Hof. Een andere factor wat Wilders zal breken, is zijn leeftijd. Met zijn 53 jaar is het voor Wilders nu alles of niks. 

Wilders weet dat Jacques Monasch de opdracht heeft gekregen, om met zijn nieuwe partij Nieuwe Wegen, Wilders op de linkerflank aan te vallen. Monasch zei het zelf: “Ik zit er niet mee als mensen mij PVV Light noemen.”

screenshot_2016-12-07-22-41-33-1

Dat verklaart het besluit van Wilders om mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen. Tot nu toe wilde hij er niet aan beginnen, gezien de afsplitsingen in Almere, Den Haag en Limburg. Met zijn oproep aan de nieuwe kandidaten kiest Wilders voor de confrontatie in het politieke landschap, waardoor het plan van Monasch gedoemd is te mislukken.

De traditionele partijen weten dat de moslims op landelijk niveau electoraal gezien geen factor vormen en dus niet belangrijk genoeg zijn om rekening mee te houden. De moslims zijn wel goed om Wilders en zijn aanhang buiten spel te zetten.